fbpx
Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки

Събитие 9- Семинар „Медицински Необясними Симптоми -Психосоматика

Психосоматика при Медицински Необясними Симптоми (МНС)

Кои са медицински необясними симптоми?

Защо се наричат така? Видове и лечение, психосоматични подходи за разрешаване на страданието.

Кога е време да потърсите психотерапевт и как може да ви помогне?

Продължителност на семинара: 1,5 часа, онлайн, през платформата на Zoom. Можете да се включите от всякъде.

Дата:13.10.2021; Начало: 18:30 ч. -20:00 ч. 

Цена: 20 лв. 

Закупуването на билетите става на платформата на Epaygo.com, на следният линк:

https://epaygo.bg/2864056532

Важно: След закупуване на билет за събитието, моля изпратете имейл до info@integrаtivetherapybg.com за да ви бъде изпратен линк за достъп до платформата на Zoom. 

За семинара: 

Много хора изпитват физическите симптоми, които не могат да бъдат обяснени с никаква медицинска диагноза, независимо от усилията на лекарите. Това са състояния на действителен телесен дистрес, въпреки че тези симптомите не се вписват в известни психиатрични или соматични модели на заболяването. Освен че симптомите могат да бъдат признак на възможно физическо заболяване, соматичните симптоми в някои случаи могат да бъдат израз на физически, психически или социален стрес или напрежение. Особено често тези неясни симптоми се засилват във времена на стрес, за който причините могат да бъдат съвсем различни: финансов, семеен, работен, пандемичен или след прекарано заболяване.

Стреса има много лица, но различни последствия за всеки. 

психосоматика

Някои МН симптоми, които се срещат често:  виене на свят /вертиго/, хронична болка в различни органи, главоболие, причинено от напрежение, псевдо-епилептични гърчове, психогенна кашлица, синдром на хроничното изтощение, фибромиалгия, болка в долната част на гърба, изтръпване на крайниците, нетипична и не-кардилогична болка в гърдите, стягане в гърдите, синдром на хипервентилация, болки в корема, синдром на раздразнени черва, Globus hystericus  (буца в гърлото и невъзможнсот за преглъщане), заекване, свръхчувствителност към химикали, хиперсеситивност към електричество, хиперчувствителност към звук ,неясни болки в абдоминалната област и други.

Рядко е необходимо специфично лечение, но в някои случаи симптомите се превръщат в изтощителни страдания, които никой не знае от къде идват или от какво са причинени. Хората с такива симптоми се считат за „трудни“ случаи, при които лекарите се чувстват безпомощни. Обикновено се опитват да гадаят и да градят хипотези, правят се безкрайни лабораторни изследвания,  които обикновено не дават повече яснота по въпроса каква е причината за страданието. Страдащи се препращат от специалист на специалист и се проверяват органите им „на парче“. Докато лекуващите допуснат най-накрая, че може да има психо-емоционална причина за това страдание и да посъветват пациентите си да потърсят помощ от психотерапевт или психолог.  Никой не може да бъде обвинен тук – медицината обикновено търси причина на физическо ниво, и когато тя бъде отхърлена, т.е. всички диференциални диагнози са отхърлени, се насочваме психо-емоционалното състояние на клиента.

Семинара е предвиден също да даде възможност и за дискусия и споделяне на случаи. Предвидена е и възможност за практическа демонстрация. 

Светла БанковаВодещ: Светла Банкова, магистър по психология, интегративен психотерапевт и психосоматик. Основател е на Институт по психосоматика и интегративна психотерапия. Член на Европейската Асоциация по психсоматична медицина и Европейска Асоциация по Интегративна психотерапия.