fbpx
Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки

Елена Мустакова

Елена МустаковаДр. Елена Мустакова

Индивидуален и семеен интегративен психотерапевт, oбразователен и организационен консултант, изследовател и преподавател в областта на социалното здраве-Арлингтън, Вирджиния, САЩ.

ОБРАЗОВАНИЕ: Докторат по психология на развитието, защитен в Масачусетски университет в Амхърст през 1996г. Специализира в социално-познавателно и личностно развитие на възрастни и в развитийни, хуманистично-трансперсонални, психодинамични, и когнитивни между-културни подходи към психотерапия на индивиди и семейства, както и работа с общности. Развива собствен подход към интегративна психотерапия на база на изследванията й върху структурното развитие на събуденото съзнание у възрастни. Завършила е английска филология в Софийски университет през 1983 г.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ: От 2000 г., лицензиран интегративен психотерапевт – до 2008 г., в щата в Джорджия, а от 2008 до сега на частна практика във Вашингтон. Лектор и консултант  по въпросите на социалното здраве. От 2016 година насам работи върху въвеждането на интегративния психотерапевтичен подход в България. Изследовател в областта на развитие на събуденото съзнание, тя е участник в панели в много свързани области (напр. 2008г. панел на НАТО в Будапеща върху радикализацията на имигрантски общности).

 От 1997 до 2006 г., първо Асистент, а след това Доцент по психология в Катедра по Хуманитарна и Трансперсонална Психология към Университета в Западна Джорджия. От 2002 до 2003 г., лектор по психология в Швейцарския международен университет Ландег във Виенахт. От 1995 до 1996 г., изследовател към Колежа Радклиф в Харвард. 1992 и 1993 г., лектор по психология в Колежа Смит в Масачусетс. От 1991 до 1995г., Асистент по английски език в Масачусетски университет в Амхърст. През 1990 г. е Лектор в Английския департамент на Колежа за обучение на Учители в Булавайо, Зимбабве, а от 1985 до 1989 г. е Лектор по английски език в ИЧС, София. През 1981 г., е Лектор по английски, Абу Даби, ОАЕ.

ПРОФЕСИОНАЛНИ НАГРАДИ: През 1995 г., печели дисертационната награда на колежа Радклиф в Харвард за изследването си върху развитието на критичното морално съзнание в България в условията на икономически, политически и социален преход. През 1998, получава наградата на Американската Асоциация за Морално Образование за най-добра дисертация с изследването си върху Онтогенезата на Критичното Съзнание в САЩ и в България. (Това изследване е публикувано на български от Софийски Университет „Климент Охридски“ през 1994 г. под заглавие „Критично съзнание: Изследване на морала в световен исторически контекст“). През 2001 г., получава наградата на Националния Латино-Американски Съвет (La Raza) за работата си с магистърските си студенти, по създаване на сътрудничество на университета в Западна Джорджия с латино-американските имигранти в Джорджия и изграждането на общност, посрещаща потребностите на това население. През 2003 г., Центърът Картър в Атланта награждава работата й по организирането и психологическото овластяване на скорошни латино-американски имигранти в Джорджия и развиването на сътрудничеството им с университета в Западна Джорджия.

ПУБЛИКАЦИИ: Автор на две книги и множество материали върху развитие на критичното съзнание и преосмислянето на психологията към по интегрирано разбиране за човешко здраве в глобален социално-исторически контекст. През 2014 г., американското професионално издателство Спрингър публикува сборника й на тема „Към социално отговорна психология в глобалната епоха“, който получава високи отзиви в професионалните психологически кръгове в САЩ. През 2017 г., публикува първата си психологическа статия в България на тема „Интегративен подход към психичното страдание“ в сборника на Българската Асоциация по Психотерапия (БАП) Метаморфози на страданието; а през 2018 г., в следващия сборник на БАП публикува втората си статия озаглавена „Интегративен подход към гранично личностно разстройство: Да растеш чернокожа в САЩ“. Други нейни публикации са на тема радикализацията в Европа и света, културните сблъсъци между запада и изтока, образование към устойчиво развитие и широка гама от други свързани теми. За по-задълбочено вникване в работата на Мустакова, посетете обществените й лекции на https://www.youtube.com/channel/UCdtxYNJugSvyQktIjKQ-TWg?view_as=subscriber .

СЕМИНАРИ И ДРУГИ ПРЕДСТАВЯНИЯ: Мустакова преподава психология и психотерапия от 1996 година и води семинари и обучения в САЩ и в Европа в системни и интегративни подходи към здравето в условията на глобализацията, в изграждане на социално здраве, както и в осмислянето на пресечните точки между психологичното и духовното развитие. Член на множество професионални асоциации в САЩ, както и член на Българската Асоциация по психотерапия (БАП).

elena.mustakova@gmail.com

www.elenamustakova.net

www.globalsocialhealth.org

https://www.youtube.com/channel/UCdtxYNJugSvyQktIjKQ-TWg?view_as=subscriber