fbpx
Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки

Екзистенциална психотерапия

Екзистенциална психотерапия

Екзистенциалната психотерапия се причислява към хуманистичната психотерапия, въпреки че по-рано е наричана „екзистенциална психоанализа“. Екзистенциалните психотерапевти вярват, че човека има свободата да прави какво поиска и да избира какъв и какво да бъде в съответствие с рамките на своите биологични, културни и исторически ограничения.

екзистенциална психотерапияОсновен принос за този подход имат редица имена като Виктор Франкъл, Роло Мей, Ървин Ялом и други, повлияни от философи и автори на XIX век. Екзистенциалният подход възниква спонтанно в много части на Европа след Втората световна война, когато много хора търсят решения на екзистенциални си проблеми и задават теми и въпроси за своето съществуване изобщо. Екзистенциализма се фокусира върху теми като смисъла на живота, смъртта, любовта, тревогата, свободата и отговорността, самотата, които са свързани с настоящият момент. Концентрирана е върху факторите на човешкото съществуване, отдава особено значение на взаимоотношенията човек с човек. Методът разглежда и дава по- различно виждане за тревогата, самотата, смъртта, вината и отчуждението.

Ядро на този подход се базира на виждането, че силата да се въвеждат промени се крие в човека, тъй като човекът е свободен, следователно и отговорен за своите избори и действия. Ние не сме жертви на обстоятелствата, защото ние избираме това, което да бъдем и като първа стъпка е човекът да поеме отговорност. Екзистенциалната психотерапия стъпва на становището, че ние сме способни на самосъзнание, което ни позволява да разсъждаваме, да взимаме решения, а с това да бъдем свободни и отговорни за начина, по който живеем, фокусирани в настоящият момент за смисъл и цел.

Основни принципи според екзистенциалния подход са: способност за самосъзнание; свободата и отговорността; създаване на собствена идентичност и установяване на смислени взаимоотношения с другите; търсене на смисъл, цел и ценности; тревожността като състояние на живота и осъзнаване на смъртта като неизбежна.