fbpx

Елена Мустакова

Елена МустаковаДр. Елена Мустакова

Индивидуален и семеен интегративен психотерапевт, oбразователен и организационен консултант, изследовател и преподавател в областта на социалното здраве-Арлингтън, Вирджиния, САЩ.

ОБРАЗОВАНИЕ: Докторат по психология на развитието, защитен в Масачусетски университет в Амхърст през 1996г. Специализира в социално-познавателно и личностно развитие на възрастни и в развитийни, хуманистично-трансперсонални, психодинамични, и когнитивни между-културни подходи към психотерапия на индивиди и семейства, както и работа с общности. Развива собствен подход към интегративна психотерапия на база на изследванията й върху структурното развитие на събуденото съзнание у възрастни. Завършила е английска филология в Софийски университет през 1983 г.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ: От 2000 г., лицензиран интегративен психотерапевт – до 2008 г., в щата в Джорджия, а от 2008 до сега на частна практика във Вашингтон. Лектор и консултант  по въпросите на социалното здраве. От 2016 година насам работи върху въвеждането на интегративния психотерапевтичен подход в България. Изследовател в областта на развитие на събуденото съзнание, тя е участник в панели в много свързани области (напр. 2008г. панел на НАТО в Будапеща върху радикализацията на имигрантски общности).

 От 1997 до 2006 г., първо Асистент, а след това Доцент по психология в Катедра по Хуманитарна и Трансперсонална Психология към Университета в Западна Джорджия. От 2002 до 2003 г., лектор по психология в Швейцарския международен университет Ландег във Виенахт. От 1995 до 1996 г., изследовател към Колежа Радклиф в Харвард. 1992 и 1993 г., лектор по психология в Колежа Смит в Масачусетс. От 1991 до 1995г., Асистент по английски език в Масачусетски университет в Амхърст. През 1990 г. е Лектор в Английския департамент на Колежа за обучение на Учители в Булавайо, Зимбабве, а от 1985 до 1989 г. е Лектор по английски език в ИЧС, София. През 1981 г., е Лектор по английски, Абу Даби, ОАЕ.

ПРОФЕСИОНАЛНИ НАГРАДИ: През 1995 г., печели дисертационната награда на колежа Радклиф в Харвард за изследването си върху развитието на критичното морално съзнание в България в условията на икономически, политически и социален преход. През 1998, получава наградата на Американската Асоциация за Морално Образование за най-добра дисертация с изследването си върху Онтогенезата на Критичното Съзнание в САЩ и в България. (Това изследване е публикувано на български от Софийски Университет „Климент Охридски“ през 1994 г. под заглавие „Критично съзнание: Изследване на морала в световен исторически контекст“). През 2001 г., получава наградата на Националния Латино-Американски Съвет (La Raza) за работата си с магистърските си студенти, по създаване на сътрудничество на университета в Западна Джорджия с латино-американските имигранти в Джорджия и изграждането на общност, посрещаща потребностите на това население. През 2003 г., Центърът Картър в Атланта награждава работата й по организирането и психологическото овластяване на скорошни латино-американски имигранти в Джорджия и развиването на сътрудничеството им с университета в Западна Джорджия.

ПУБЛИКАЦИИ: Автор на две книги и множество материали върху развитие на критичното съзнание и преосмислянето на психологията към по интегрирано разбиране за човешко здраве в глобален социално-исторически контекст. През 2014 г., американското професионално издателство Спрингър публикува сборника й на тема „Към социално отговорна психология в глобалната епоха“, който получава високи отзиви в професионалните психологически кръгове в САЩ. През 2017 г., публикува първата си психологическа статия в България на тема „Интегративен подход към психичното страдание“ в сборника на Българската Асоциация по Психотерапия (БАП) Метаморфози на страданието; а през 2018 г., в следващия сборник на БАП публикува втората си статия озаглавена „Интегративен подход към гранично личностно разстройство: Да растеш чернокожа в САЩ“. Други нейни публикации са на тема радикализацията в Европа и света, културните сблъсъци между запада и изтока, образование към устойчиво развитие и широка гама от други свързани теми. За по-задълбочено вникване в работата на Мустакова, посетете обществените й лекции на https://www.youtube.com/channel/UCdtxYNJugSvyQktIjKQ-TWg?view_as=subscriber .

СЕМИНАРИ И ДРУГИ ПРЕДСТАВЯНИЯ: Мустакова преподава психология и психотерапия от 1996 година и води семинари и обучения в САЩ и в Европа в системни и интегративни подходи към здравето в условията на глобализацията, в изграждане на социално здраве, както и в осмислянето на пресечните точки между психологичното и духовното развитие. Член на множество професионални асоциации в САЩ, както и член на Българската Асоциация по психотерапия (БАП).

elena.mustakova@gmail.com

www.elenamustakova.net

www.globalsocialhealth.org

https://www.youtube.com/channel/UCdtxYNJugSvyQktIjKQ-TWg?view_as=subscriber